BESZÁMOLÓ
AZ ÓCSAI TERMÉSZETVÉDELMI ÉS IDEGENFORGALMI
KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
2005. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

Legfontosabb feladatunk a Közép-Magyarországi régió 1%-os médiakampányának lebonyolítása volt. A Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán elnyert 10 millió forintnak köszönhetően Egyesületünk jelentősen hozzájárult a régió civil szervezeteinek (6 ezer szervezet) a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlásából származó bevételnövekedéséhez. Balázs Eszter Ágnes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal főosztályvezetője szerint a kampányidőszak alatt (1 hónap) 300 millió forint felajánlás érkezett országosan. A kampány sikerét bizonyítja az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetségének szervezésében felkérték az Egyesületünket és a MIGA Film Produkciós Irodát a példaértékű médiakampány marketing és lebonyolítási fázisait bemutató előadás tartására.

Jelentősen segítettük az ócsai és térségi civil szervezetek Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott működési és szakmai pályázatainak elkészítését. Információink szerint ezeken a pályázatokon keresztül mintegy 40 millió forint támogatás érkezett térségünkbe.

Egyesületünket felkérték az Országos Idegenforgalmi Egyesület létrehozására. Szervezetünk mellett további két országosan jelentős civil kezdeményezés alapította meg ezt az országos tömörülést. Elsődleges tevékenységünk a kapcsolódó területeken tevékenykedő civil szerveződések bekapcsolása az országos szövetségbe. Ezáltal elősegítve az új marketing és idegenforgalmi strukturális koncepciók elterjedését.

Hagyományosan részt vettünk az Ifjúsági Szálláshelyek Országos Szövetségének kiállításán, azonban a megduplázódott költségek miatt az Utazás 2005 kiállításon nem vettünk részt. Emellett 4000 Ócsát és nevezetességeit népszerűsítő prospektust adtunk ki. Az előző évek tudatos és tervszerű marketing kommunikációs tevékenységének köszönhetően mintegy 5000 fő turistát fogadtunk programjainkon.

Az év második felében munkánk jelentős részét a IV. Ócsai Zenei Napok előkészítése, szervezése és lebonyolítása tette ki.

Rendezvénysorozatunk az évek alatt Ócsa egyik legfontosabb rendezvényévé vált, országosan is ismertséget szerezve ezzel településünknek. Jelentős médiamunkát fejtettünk ki. 1,5 millió forint értékben országos (Duna TV, M1) és regionális televíziókban (Főnix TV, Dabas TV, Pátria TV) beszélgetések és 15 mp-es reklámfilm került leadásra. Emellett 1000 plakáttal és meghívóval népszerűsítettük rendezvénysorozatunkat az egész országban.

Augusztus 20-an az IV. Ócsai Zenei Napok megnyitójaként kiállítás nyílt a Halászy Károly Általános Iskolában, Az operaélet fejlődése a XX. században címmel. Ezt követte G. Rossini operaestünk, ahol a zeneszerző Petite Mese Solenelle (Kis ünnepi mise) című művét adták elő az énekművészek. Ez a koncert zenetörténeti érdekességnek számított, hiszen G. Rossini ezen művét nehézsége és terjedelme miatt nagyon ritkán lehet élőben és teljes terjedelmében hallani. A rendezvényünket tűzijáték követte.

Augusztus 26-án ingyenes jótékonysági gyermekkoncertet szerveztünk mintegy 250 fogyatékkal élő ember számára, Házhoz visszük az operát címmel. A visszajelzések alapján életre szóló élményt jelentet eseményünk az ide érkezőknek, ahogyan azt néhány újságcikk is szemlélteti. A nagy sikerre való tekintettel 2006-ban nem csak a saját régiónkból, hanem a szomszédos régiókból is látunk vendégül gyerekeket, így mintegy 500 főre bővítve a résztvevők számát.

Augusztus 27-én és 28-án is Gregor József és barátai operaestet tartottunk. 27-én közönségnapra, míg 28-án szakmai napra került sor a magyar turizmus szakembereinek részvételével. A koncert hagyományosan fergeteges sikert aratott. A rendezvénysorozatról több filmfelvétel készült, melyek regionális és országos médiumokban is megjelentek. Többek között a Virágzó Ócsa című kisfilm bővített és frissített verziójának elkészítéséhez is átadtunk számos jelenetet.

Egyesületünk mozgalmas, eseménydús és sikerekben gazdag évet zárt, ezekhez az eredményekhez egyesületünk mindentagja aktívan hozzájárult, amit ezúton is szeretnénk megköszönni a vezetőség nevében.


                                             Török László
                                                 elnök